Friday, August 28, 2015

Αποκαλύπτει ανανεωμένην προσπάθειαν στην επιβολήν ιδιωτικοποιήσεως του δημόσιου νερού της Ελλάδος διερρεύσαν μνημόνιον της ΕΕ!

Αποκαλύπτει ανανεωμένην προσπάθειαν στην επιβολήν ιδιωτικοποιήσεως του δημόσιου νερού της Ελλάδος διερρεύσαν μνημόνιον της ΕΕ!

***Πρωτοσέλιδιο στην ΕΩ σήμερα***
finde_surligneconditionnel

24 Αυγούστου 2015

- των Olivier Hoedeman και Satoko Kishimoto  •  μετάφρασις και επιμέλεια Ελληνιστί του Ιωαν. Κουντούρη στις 26 Αυγ. 2015  •  JohnKountouris.com 
Το ακόλουθο απίστευτο άρθρο είναι του Transnational Institute (ΤΝΙ) που μετέφρασα απο τα Αγγλικά στα Ελληνικά γιατί αφορά το ζήτημα που έχει να κάνει με τις εν δυνάμει ιδιοτικοποιήσεις των δύο μεγάλων επιχειρήσεων (κοινής ωφελείας) υδρεύσεως της Ελλάδος.  Μην το χάσετε!

Το Transnational Institute (ΤΝΙ) είναι ένα ινστιτούτο των διεθνών ερευνών και  έχει δεσμευτεί να υπερασπίζεται την οικοδόμηση ένος δίκαιου, βιώσιμου και δημοκρατικού κόσμο. Για περισσότερα από 40 χρόνια, έχει υπηρετήσει το ΤΝΙ ως ένας μοναδικός δεσμός μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων, μελετητών και φορέων χάραξης πολιτικής.

Η ιστοσελίδα τους είναι η ακόλουθη και άμα είσαι Έλληνας, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να ευχαριστήσεις αυτό το ινστιτούτο για αυτό που πρόκειται να διαβάσεις εδώ:  

~

Η επίμονη και επιθετική επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων από την Τρόικα πηγαίνει ενάντια στη θέληση των Ελλήνων πολιτών και αποτελεί μια άμεση επίθεση στη δημοκρατία


Η απαίτηση να ξεπουληθούν 50 δισεκατομμύρια € σε δημόσια περιουσιακά στοιχεία αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της «συμφωνίας», που επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι χώρες της Ευρωζώνης και η Τρόικα κατά τη διάρκεια της «νύχτας της ντροπής» στα μέσα του Ιουλίου του 2015.

Λεπτομέρειες για το τι ακριβώς οφείλει η Ελλάδα να ιδιοτικοποιήσει έχουν πλέον αναδειχθούν με τη διαρροή του «Μνημονίου Κατανόησης για ένα τριετές πρόγραμμα ESM», που εκπονήθηκε από την τρόικα.[1]  Το έγγραφο που διέρρευσε απαριθμεί 23 κρατικά περιουσιακά στοιχεία, που κυμαίνονται από τα αεροδρόμια σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και παρουσιάζει ακριβή βήματα και χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίησή τους. Έρχεται ως μεγάλο σοκ ότι ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει δύο μεγάλες επιχειρήσεις της δημόσιας ύδρευσης, την ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης Α.Ε.) και την ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.),  που παρέχουν πόσιμο νερό στις δύο μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα. Η Τρόικα επέμενε στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε προηγούμενη έκθεση (ή μνημόνιο), αλλά είχε μπλοκάρει την πρόταση αυτή η ισχυρή αντίθεση της κοινής γνώμης.

Τον Ιούνιο του 2014, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι η μεταφορά ενος μερίδιου ελέγχου της εταιρείας κοινής ωφελείας της δημόσιας ύδρευσης ΕΥΔΑΠ της Αθήνας σε χέρια ιδιωτών ήταν αντισυνταγματική, λόγω της ευθύνης του κράτους να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην υγεία των πολιτών. [2]  Το νέο μνημόνιο προβλέπει την πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, το οποίο φαίνεται ελάχιστα στην ονομαστική τους αξία, αλλά δεδομένου ότι το 38,7% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ανήκουν ήδη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα αφήσει το 49,7% της εταιρείας κοινής οφελείας σε ιδιωτικά χέρια.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, διεξήθη ένα μη-δεσμευτικό δημοψήφισμα το Μάιο του 2014, με αποτέλεσμα την ψηφοφορία του 98% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.  Κινητοποιήθηκαν 218.002 ψηφοφόροι από αυτήν την πρωτοβουλία και έστειλαν ένα σαφές μήνυμα απορρίπτοντας τη σχεδιαζόμενη πώληση του 51% των της  ΕΥΑΘ μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.  Δηλαδή, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτό η γαλλική πολυεθνική εταιρεία ύδρευσης, Suez, και η κρατική Merokot που ανήσει στο κράτος του Ισραήλ. Το μνημόνιο που διέρρευσε τώρα διατάζει την εκκαθάριση του 23% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου· γνωρίζοντας ότι ένα άλλο 26% είναι ήδη σε ιδιωτικά χέρια, αυτό θα καθηστούσε την εν λόγῳ επιχείρηση ΙΔΩΤΙΚΉ  με 49%.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Τρόικα απαιτεί ένα ξεπούλημα στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, χωρίς άμεση σύγκρουση με την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, φοβάται ότι «θα δοθεί σε ιδιώτες ο διαχειριστικός έλεγχος» ωσάν δώρον. Ως εκ τούτου, «αν είναι το 49% ή το 51%, είμαστε αντίθετοι σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αυτής» λέει χαρακτηριστικά ο Αρχοντόπουλους.

Και δικαίως, διότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα των λεγόμενων δημόσιων-ιδιωτικών συνεργασιών στις οποίες κατέχουν μόλις κάτω από το ήμισυ των μετοχών οι πολυεθνικές ύδρευσης, αλλ᾽ εν τοις πράγμασι ελέγχουν τις εταιρείες κοινής οφελείας. Ένα παράδειγμα ειρωνικό είναι το γεγονός ότι, το 1999, πούλησε το Βερολίνο το 49,9% της εταιρείας ύδρευσής του (την BWB) σε ιδιώτες. Παρά μια μειοψηφική συμμετοχή, οι ιδιωτικές εταιρίες παρέμειναν να διαχειρίζονται την διοίκηση και εξασφάλισαν μια υψηλή κερδοφορία μέσω μυστικών συμβάσεων. Το 2013, ανακτήθηκε στα χέρια του δημοσίου το νερό του βερολίνου, μετά από σχεδόν 15 χρόνια αντιλαϊκής ιδιωτικοποίησης. Όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα The Guardian, η ώθηση από τη γερμανική κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ιδιωτικοποιηθεί το Ελληνικό νερό έρχεται άχαρα σε αντίθεση με την τάση στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ανακτούν την δημόσια ύδρευση για τα δημόσιά τους οι πόλεις αυτές μετά από αποτυχημένα πειράματα ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα πια, ο τομέας δημόσιας ύδρευσης της Γερμανίας ανήκει συντριπτικά στο δημόσιο και τον διαχειρίζεται το ίδιο και απολαμβάνει τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας του νερού που παρέχεται από αυτές τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ο πληθυσμός της Γερμανίας.

Αρκετά κακό έχει ήδη γίνει.  Οι δημόσιες εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Από τότε ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε στη Θεσσαλονίκη απο 700 μέχρι 229. Αυτός είναι ένας πολύς μικρός αριθμός εργαζομένων για μια πόλη με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους και με ένα δίκτυο σωληνώσεων που φτάνει τα 2.330 χλμ. Σε μια συγκρίσιμη πόλη όπως το Άμστερνταμ (1,3 εκατ εξυπηρετούμενο πληθυσμό, και με δίκτυο 2.700 χιλιομέτρων), απασχολεί 1.700 υπαλλήλους η δημόσια εταιρεία ύδρευσης. Παρόμοιες περικοπές έχουν λάβει χώρα στην Αθήνα.

Οι εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι μοντέρνες και λειτουργούν καλά και δεν υπάρχει καμία λογική αιτιολόγηση για την ιδιωτικοποίησή τους. Παρά τη σοβαρή κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, παρέχουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ  βασικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε μία από τις πιο προσιτές τιμές στην Ευρώπη. Οι εταιρείες είναι αποτελεσματικές και έχουν και υγιή οικονομικά.

Η εμμονή της Τροικα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση οδηγείται από λανθασμένη ιδεολογία. Χάριν παραδείγματος, η πώληση των μετοχών επιχειρήσεων ύδρευσης θα αποφέρει κέρδη ασήμαντα όταν εξετάζουμε εδώ τη μεγαλύτερη εικόνα.

Ακόμη χειρότερα, παραδίδοντας τον έλεγχο βασικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές με το αζημίωτο, παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους ανάμεσα στους πλέον ευάλωτους και πληγέντες απο την εν Ελλάδι κρίσιν πληθυσμούς. Η επίμονη και επιθετική επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων πηγαίνει ενάντια στη θέληση των Ελλήνων πολιτών και αποτελεί μια άμεση επίθεση στη δημοκρατία. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα από τα τρία θεσμικά όργανα που αποτελούν την τρόικα, αγνοεί και πάλι την υποχρέωση της Συνθήκης της ΕΕ για να παραμείνει ουδέτερη, όταν πρόκειται για την ιδιοκτησία των υπηρεσιών ύδρευσης.[3]

~

Πηγή: TNI - Transnational Institute


––––––––––––––– 

|1| Το έγγραφο είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της γερμανικής ευρωβουλευτής των Πρασίνων Sven Giegold: Greece Memorandum of Understanding for a three year ESM programme | λίνκ:  http://www.sven-giegold.de/wp-content/uploads/2015/08/MoU-draft-11-August.pdf

ANNEXES (δηλ. Παραρτήματα) 1 HRDAF Asset Development Plan 30 Ιουλ. 2015 | Λίνκ: http://www.sven-giegold.de/wp-content/uploads/2015/08/Privatisation-Programme.pdf

HRDAF Government Pending Actions 30 Ιουλ. 2015 | Λίνκ: http://www.sven-giegold.de/wp-content/uploads/2015/08/Government-Pending-Actions-final.pdf
Ο κατάλογος των έργων ιδιωτικοποιήσεων είναι το πρώτο παράρτημα.

| 2 | Η απόφαση έγινε μετά το 27,3% των μετοχών είχαν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, τον Ιανουάριο του 2014, για να πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Το δικαστήριο απέκλεισε τη σχεδιαζόμενη μεταβίβαση του άλλου 34,03% στο ΤΑΙΠΕΔ.

|3| ¨EU Commission forces crisis-hit countries to privatise water ¨, 17 Οκτ. 2012 | Λίνκ:
http://corporateeurope.org/pressreleases/2012/eu-commission-forces-crisis-hit-countries-privatise-water


No comments: